Upptäck Värmland och området kring Ekshärad


Det är ingen tillfällighet att Värmland är ett populärt semestermål inom Sverige. Värmland är ett Sverige i miniatyr. Gröna, böljande kullar i söder och orörda skogar med lodjur, älgar och björnar i norr. Letar du efter lugn och ro, natur eller sportaktiviteter? Värmland erbjuder allt detta. Stora gröna skogar med talrika sjöar för såväl bad som fiske. En praktfull älv för paddling och flottfärder. Kullar med oändliga stigar för terrängcykling. För barn är naturen den största tänkbara lekparken.
Ekesberget Stugby ligger i hjärtat av Värmland, mitt i den vackra och naturliga lekparken. På gång- eller cykelavstånd från den vackra tätorten Ekshärad. Ekshärad är känt för sin historiska mångfald av forna berättelser. Intill Klarälven hittar du en praktfull kyrka.
Ekesberget Stugby är en idealisk utgångspunkt för många aktiviteter och sevärdheter!


Brattfallet


Bara 16 km från Ekesberget Stugby hittar du det spektakulära vattenfallet Brattfallet. Ett vattenfall där trädstammarna förr i tiden strömmade och där barn numera kan klättra över de många stenarna i all oändlighet. Om du är modig nog kan du klättra ner bredvid vattenfallet och ta en uppfriskande simtur under vattenfallet.
Flera vandringsleder startar från vattenfallet, Halgåleden. Den längsta tar dig till vackra utsiktspunkter, där du kan njuta av naturen och de vackra utsikterna över Klarälven.

 


Vilda djur och mindre vilda djur;)


Området runt Ekshärad innehåller många vilda djurarter. Björnar, lodjur, hjortar, rådjur, vargar, bävrar och älgar. De strövar omkring här allihop! Älgarna är bra på att gömma sig, men du kan naturligtvis köra in i skogen för att leta upp dem. Det är ett magiskt ögonblick när du plötsligt ser djuret framför dig. Den korsar vägen med stora kliv. Den är inte rädd för bilar, så om du själv är väldigt tyst kommer den vanligtvis att fortsätta titta på dig nyfiket. Om du vill öka chansen för att stöta på en älg finns möjligheten att åka på en älgsafari under ledning. Ett proffs tar dig med in i skogen vid en viss tidpunkt för att leta efter skogens konung. För småbarn kan detta stora äventyr vara en aning tråkigt. Detta äventyr kan i sin helhet lätt dröja ett par timmar. För dem som inte har tålamodet att själva leta upp älgen finns en älgpark bara åtta km från Ekesberget Stugby. Här kan du mata och till och med röra vid en älg under ledning. En underbar upplevelse!

 

 

Vatten, vatten och ännu mera vatten...


Ekshärad ligger invid Klarälven. Klarälven rinner från Sverige till Norge och sedan tillbaka till Sverige, där den efter 480 km utmynnar i Sveriges största sjö, Vänern. Det finns talrika aktiviteter på Klarälven.
Flottfärder är en av de mest populära aktiviteterna. Tillsammans med familj och vänner bygger du din egen flotte av trädstammar och rep. Efter att du slutfört arbetet kan du koppla av. Du flyter söderut längs med älven. Du kan välja mellan olika turer av olika längd.
Skulle du hellre färdas över floden med kanot eller kajak? Även då är du på rätt plats i området kring Ekesberget Stugby. Kanoter och kajaker kan hyras på flera olika platser så att du kan njuta av Klarälven eller en av de vackra sjöarna.
Det finns många sjöar att upptäcka i området kring Ekesberget Stugby. Om du gillar att fiska kan du ta dig till Mossbergsjön som befinner sig cirka två km bort. Om du är beredd att färdas en lite längre sträcka med bil är Knon, Ämten och Mussjön också förträffliga sjöar för fiske eller båtutflykter.
Om du letar efter en trevlig badplats är Gröcken och Rådasjön utmärkta sjöar för detta. Vid Rådasjön finns en stor sandstrand där barnen kan ha kul. Stranden vid Gröcken är något mindre, men den befinner sig på ett kortare avstånd. Vid lågt vattenstånd kan du också avnjuta en simtur vid en av de många sandbankerna eller stränderna vid Klarälven som befinner sig på bara en kilometers avstånd från Ekesberget Stugby.

 
Hästar


För hästälskare är området kring Ekesberget Stugby idealiskt. Det finns två hästrancher på ca. 9 kilometers avstånd, där du kommer att känna dig som en riktig cowboy. Ridning i västerländsk stil genom de praktfulla omgivningarna kring Ekshärad. Har du ingen erfarenhet, men skulle trots allt vilja prova på det en gång? Även då är du hjärtligt välkommen där!


Ekshärad


Tätorten Ekshärad är definitivt värd ett besök. Centrum ligger på bara fem minuters cykeltur eller 15 minuters promenadavstånd från Ekesberget Stugby. Mitt i Ekshärad finns en 1600-talskyrka. Invid kyrkan finns den speciella kyrkogården med 300 gravkors i järn. Järnkorsen har löst hängande järnlöv som rasslar i vinden och på så vis gör kyrkogården till en speciell plats. Bakom kyrkan har du en vacker utsikt över älven. På andra sidan vägen ligger Hantverksgatan. Här finns små, före detta kyrkstallar, där lokalbefolkningen visar upp specifika hantverk. Läderbearbetning, träbearbetning och ullhantverk finns att beundra här. Hantverksprodukterna finns till salu i de tillhörande souvenirbutikerna. I ändan av Hantverksgatan kan du ta en kopp kaffe på en liten terrass.
Från Hantverksgatan kan du gå vidare till Ekshärads Hembygdsgård, ett utomhusmuseum där olika aktiviteter organiseras under sommarmånaderna.
På södra sidan av Ekshärad ligger en äkta stavkyrka. Denna kyrka är en kopia av den kyrka som stod här omkring år 1100. Denna kyrka ligger också på ett trevligt promenadavstånd från Ekesberget Stugby.

 


Vandring


Förutom de tusentals sjöarna består landskapet Värmland till 77 % av skog. Vidsträckta skogar som erbjuder dig vandringsglädje i timtal. Tidigare nämnde vi Halgåleden invid Brattfallet. Ekesberget Stugby är startpunkten för den vackra vandringen Tre Toppar. Vackra vandringsleder leder direkt från Ekesberget Stugby över de tre kullarna (Tre Toppar). Denna vandring på cirka elva km erbjuder ett antal vackra vyer. Dessutom passerar du en jättegrav. Enligt legenden har man funnit enorma mänskliga ben här. I Ekshärad finns många gamla berättelser om jätten som jämt och ständigt grälade med en annan jätte på andra sidan Klarälven.

 

 

 

Vinterkul


Värmland erbjuder också gott om underhållning under vintersäsongen. Visste du till exempel att det är möjligt att skida här? I landskapet Värmland finns sammanlagt nästan 60 kilometer i skidbackar: skidområdena är tillgängliga med 49 skidliftar. Det mest populära skidområdet är Branäs som ligger lite längre norrut. Har du ingen lust att ta bilen? Bredvid semesterparken Ekesberget Stugby finns tre skidbackar till ditt förfogande. Du kan alltså ställa dig på skidorna så gott som omedelbart utanför din stuga. I videon nedan får du ett smakprov på skidbacken!